menu

Tinnitus 

Oorsuizen  

In het kader van Praktijkgerichte Professionalisering heb ik in 2017 een scholingsdag gevolgd van Angela Dol over de holistische benadering van Tinnitis. (www.angeladol.nl)

Het heeft mij gestimuleerd om dit aandacht te geven in mijn eigen praktijk, omdat ik er zelf ook dagelijks mee te maken heb.

Begin 2018 volgde ik de cursus “ Controle over tinnitus”, verzorgd door het GGZ en GGMD.

Tinnitus is een aandoening waar de medische wereld geen oplossing voor heeft. “ U moet hier mee leren leven”, is vaak het antwoord.

Er is geen eenduidige oplossing voor het behandelen van tinnitus, maar gelukkig zijn er wel mogelijkheden die je verder helpen vanuit een holistische aanpak.

Deze aandoening uit zich wel in het oor, maar de oorzaak ligt in het zenuwstelsel.

Het is belangrijk om breder te kijken dan puur naar de medische klacht. Behandeling van tinnitus is een persoonlijke zaak.

Bij sommige mensen is het bekend waardoor de tinnitus is ontstaan, maar de meeste mensen hebben geen idee waar het mee te maken heeft. Na onderzoek is gebleken dat deze aandoening veel oorzaken kan hebben. Voorbeelden hiervan zijn lawaai, medicijnen, hoge bloeddruk, voeding en trauma.

De gevolgen van tinnitus kunnen groot zijn in iemands leven. Door het (continue) geluid in het hoofd slaap je minder goed, waardoor uitputting en depressieve gevoelens het gevolg kunnen zijn. Ook komen mensen soms in een sociaal isolement terecht omdat ze de gesprekken tijdens een feestje niet meer kunnen volgen.

Je persoonlijke situatie zal dus centraal staan.

We gaan op zoek naar welke klachten er nog meer spelen, welke ziekte je hebt doorgemaakt, hoe je in het leven staat, hoe je voedingspatroon is. Mensen met tinnitus blijken vaak een bepaald vitamine- en mineralentekort te hebben. Daarom is een bloedonderzoek van belang. Je persoonlijke, individuele situatie staat dus helemaal centraal.

Tijdens het onderzoek naar alternatieve behandelmethoden bij tinnitus, bleek dat communicatie een heel belangrijk aspect is bij het leren omgaan met tinnitus. Hier is muziektherapie een prachtige mogelijkheid om te helpen. Het gaat om de manier waarop je contact legt met zowel de buitenwereld, als je eigen binnenwereld. Hoe leer je beter naar jezelf te luisteren? Mensen met tinnitus zijn vaak denkers, zitten veel in het hoofd en hebben moeite met ontspannen. Met muziektherapie kunnen we werken aan een harmonische balans tussen naar jezelf luisteren en naar buiten treden, en de balans tussen “ hoofd, hart en handen en voeten”: werken aan verbetering van draagkacht en zelfinzicht.

De combinatie van genoemde aspecten kunnen bij dragen aan het beter kunnen hanteren van het geluid en tot verminderen er van.